Page: << | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | >> of 103 pages.
view / signAttila

Hej,
Jag renoverar en AQ171C efter kamrem incident. Alla ventiler, ventilstyrningar och kolvarna Ă€r skadade. Jag vet att det Ă€r svĂ„rt eller omöjligt att hitta originala Penta kolvar till ett rimligt pris och det Ă€r bĂ€ttre att prova med B234 delar. Kan du bekrĂ€fta denna information och berĂ€tta hur jag kan göra det med B234 delar? Är du medveten om det finns nĂ„gra eftermarknadsdelar till den hĂ€r motorn som Ă€r vĂ€rda att övervĂ€ga?

January 28 2019 (9398) e
    kommentar admin:
TrÄkigt!

Toppen frÄn begagnad B234 passar, dock Àr förbrÀnningsrummen lite mindre, men skall enligt andra fungera. Kammarna skiftas över.

Ska du ge dig pÄ att pressa ur styrningarna sÄ mÄste du ocksÄ kolla ventilerna (snurra alla ventiler och köra mÀtklocka) annars hamras ventilsÀtena sönder och du fÄr stora problem senare.

Jag tror att om man fÄr tag pÄ eftermarknadsvevstakar som Àr 149mm CC istÀllet för original 152mm sÄ BORDE original B234kolvar passa, men hÀr fÄr man mÀta ordentligt blir runt 8000 kronor för kolv och stakar.January 28 2019 (9397) e


PĂ„l

Hei! Erfaringer med K-Jet i bÄt ? Fungerar det bra ? LufmÀngdmÀtaren har kontroll i hÞy sjÞ ?

October 16 2018 (9395) e
    kommentar admin:
Hej!
Det fungerar alldeles utmÀrkt, motorn Àr lÀttstartad och drar mindre brÀnsle, vi har kört insprutning sedan 2004, inga problem med luftmÀngdmÀtaren och hög sjö.

Enda problemet var nÀr avtappningen till kylningen inte var stÀngd och satt brÀnslepumpen under vatten som dÄ slutade pumpa, men hoppade igÄng igen nÀr vattnet lÀnsats.

//Ockelbosidorna


Calle Magnusson

August 30 2018 (9393) e

kommentar admin:

Om det Àr samma beteende i neutral som med vÀxeln i. Kan det vara lagret i struten som skurit. Har du smörjt lagret ordentligt via smörjnippeln som sitter under styrarmen?

Se rubriken: Renoveringar--> struten

__________________

Tack för svar kring detta: Det kan mycket vÀl vara sÄ att ett lager i struten gÄtt. Det jag undrar över Àr hur det kan pÄverka motorns gÄng dvs att den gÄr ganska illa. En annan symptom som jag upptÀckte igÄr Àr att den gÄr sÀmre ju mer man belastar dvs om jag kraftigt vrider pÄ ratten och gasar sÄ gÄr motorn Ànnu sÀmre. Kanske pekar detta ocksÄ pÄ ett dÄligt lager? Jag fÄr ta hjÀlp av en mekaniker för felsökning tror jag.

September 17 2018 (9394) e
    kommentar admin:
DÄ lÄter det som att knutarna till drevet gÄtt sönder. Kanske blivit hÄl i bÀljen som gjort att nollagren rostat sönder.


Calle Magnusson

Hej och tack för en mycket bra sida!

Jag har en frÄga ang min 171c som har börjat strula nu i slutet pÄ sÀsongen. Motorn genomgick en stor service i vÄras dÄ vi Àven bytte kamrem. Den har gÄtt fantastiskt hela sommaren fram tills för nÄgra dagar sedan dÄ motorn i slutet av en lÀngre tur först gick ner i varv nÀr jag lÄg och marschade. Den började sedan gÄ ojÀmnt och vibrerar kraftigt runt 2000 varv. Man kÀnner vibrationerna genom hela skrovet. UngefÀr som att den gÄr vÀldigt anstrÀngt. Jag har bytt stift, kollat förgasare, drev mm utan att hitta nÄgot fel. Det Àr samma symptom bÄde i drift och frilÀge. Vid max varv kommer den inte över 4800 varv vilket iofs kan bero pÄ smutsigt skrov, sjötulpaner mm. Har du nÄgon aning om vad det skulle kunna vara? Kan det bero pÄ dÄliga motorfÀsten? TÀndningen ska ju sköta sig elektroniskt sÄ den bör man kanske inte ge sig pÄ? SjÀlva draget Àr fortfarande ok men den lÄter inget vidare. Har du nÄgot tips pÄ fortsatt felsökning? Tacksam för svar!

August 30 2018 (9393) e
    kommentar admin:
Om det Àr samma beteende i neutral som med vÀxeln i. Kan det vara lagret i struten som skurit. Har du smörjt lagret ordentligt via smörjnippeln som sitter under styrarmen?

Se rubriken: Renoveringar--> struten


Mathias

Hej! Har kikat igenom er hemsida och hittat hur mycket "matnyttigt" som helst! Tusen tack för en mycket bra illustrativ sida! NÀr jag tittade pÄ "Renoveringar - impellerpump", kunde jag lÀsa att en flÀns pÄ kopparröret hade spruckit. NÀr jag tittade vad ett nytt skulle kosta sÄ tycker jag att 3527 kr Àr extremt dyrt! Men jag sÄg att erat kostade ca 900 kr. Har ni nÄgot tips pÄ vart jag kan köpa ett billigare till min AQ145A/280? Tack pÄ förhand! //Mathias

August 7 2018 (9391) e
    kommentar admin:
Tack!
BetÀnk att detta rör kostade 900kr pÄ watski för 14 Är sedan.

Uppenbarligen skulle man köpt en packe sÄna rör istÀllet för aktier.

Svarva en ny flÀns och hÄrdlöd..

Vi glödgade Àven om rören sÄ de blir mjuka ett tag till och inte spricker sÄ lÀtt.

//Ockelbosidorna


Bengt-Olof

Min
frÄga gÀller förgasare SolexPA44, har denna nÄgon form av kallstart anordning, gÀller Àldre modellen av förgasaren


August 2 2018 (9390) e
    kommentar admin:
Finns ingen choke, man fÄr pumpa in bensin med accpumparna.

TrÄkigt, men sant.

//Ockelbosidorna


Johan Danielsson

Hej,
FrÄga om maxvarv vs fart pÄ en aq151/290.

Provkörde idag en Flipper 640 HT med AQ151 och 290-drev. Gick fint men tomgĂ„ngen ”studsade” mellan 900-1400 rpm, vĂ€ldigt ryckigt utslag pĂ„ varvrĂ€knaren...
Under gÄng kom den aldirig upp i mer Àn 15 knop vid 5100 rpm, och nÀrmare 12-13 knop vid 4500 rpm.
Vindstilla och lugn sjö, lÀtt lastad bÄt...

Ägaren menar pĂ„ att varvrĂ€knaren visar fel (för lĂ„gt) och man kunde varvat mycket mer (dĂ„ hade mĂ€tarnĂ„len gĂ„tt i botten) för att komma upp i förvĂ€ntade 30 (max) och 25 (runt 4500 rpm).

Tankar kring detta, rimligt fel? Hur felsöka varvrÀknare alt kunna kontrollera varv vid viss hastighet?

Johan

August 2 2018 (9389) e
    kommentar admin:
Hej!
Det gÄr ju att köpa en digitalmultimer frÄn feltema Art. 15-292, visat varvtal.

BÄtvarvrÀknare Àr notoriskt luriga.

Sen vet man ju inte vad utvÀxling kontra stigning pÄ propeller ger för varvtal.

//Ockelbosidorna


Isak H

Ludvig, med tanke pÄ att du nyss skrivt att motorn gick runt pÄ starten sÄ prova att lÀgg ur vÀxeln (lÀgg i frilÀge) om den gÄtt i

July 29 2018 (9388) e


Ludvig
Homepage

Hej tack för hjÀlpen för det senaste,,, Àr det nÄgon som har nÄgon aning om hur man gör om motorn har nypt Ät helt, men kan inte snurra runt pÄ vevaxel eller Àr det helt kört....

July 20 2018 (9386) e
    kommentar admin:
Hej!

Innan du gör nÄgra fler startförsök sÄ ska du skruva ur alla tÀndstift och försöka dra runt motorn, det kan var vatten som lÀckt in i cylindrarna.

DÄ kan man kröka vevstakarna lite och det Àr det inget man mÀrker av förrÀn de till slut böjer sig helt och gÄr av, ibland tittar de till och med ut ur blocket (Se AQ151A).

Har vattnet stÄtt dÀr lÀnge Àr det bara att byta block för loppen rostar, kolvringar skadas och din bÄtmotor kommer blÄröka ganska duktigt.

//Ockelbosidorna