Ockelbo T17i

Historien om båt projekt Ockelbo T17i

Historen startade nog vid Siljans stränder, en kille på 10år blickade med stor förundran ut över de blåa vattnet. De snabba motorbåtarna med ratt som flög fram över vattenytan följdes med stora ögon. Familjen hade en trött roddbåt med en högljudd Tohatsu på 9.8hk. Båten användes flitigt men Ryds skrovet var aldrig tänkt för några högre hastigheter. En dags projekt var att ta sig till badholmen, Tohatsu motorn startade alltid med den var en budget motor och därmed saknades allt som heter gummi upphängning. En tur till badholmen resulterade alltid i att handen blev vit och likstel. Men vad gjorde det lyckan över att få puttra runt med båten var ändå total. Övertalnings kampanjen som riktades mot far min var föga lyckade det blev aldrig någon båt med ratt.

Äggskalet

Redan i tidig ålder förstod man relationen ”hk per viktenhet = snabbåt”. Kompisen hade en späd liten båt som levde under smeknamnen ”Äggskalet”. Den var 4meter lång och den blåa ”Sjöfartsverket skylten” deklarerade max 4hk. Tohatsu motorn på hela 9.8hk skulle nog få fart på denna båt. Vi konstaterade att akterspegeln var för tunn den var tvungen att förstärkas. Med drivkraften som bara kan åter finnas hos två stycken uttråkade 15åringar tog vi raskt upp båten och lade in en extra bräda. Äntligen kunde vi hänga på motorn, tyngden av motorn gjorde att fören lyftes upp någon decimeter. Båten drog iväg som ett spjut och det var riktigt roligt. Jag kommer ihåg att botten vibrerade kraftigt när den stackars båten skrämdes upp i plan. Båten överplanade friskt och man var tvungen att hålla i motorn ordentligt så att båten inte kantrade.

Gulatidningen

Tiden gick och livet förde mig vidare. Plötsligt en dag sitter man på ett jobb och tjänar pengar. Det var dags för ett mycket ogenomtänkt båt köp. För att få ihop kapital övertalade jag min bror och morsan till att vara medfinansiärer. Men vad skulle man köpa ? Av en ren slump hittar jag ett renoverings objekt för en billig peng. Det var en Ockelbo T16i med b20 och 100drev nere i Göteborg. Som tur är säljer han båten till en annan spekulant innan jag hinner dit. Nåväl nu har jag fått upp ögonen för Ockelbo båtarna. Flitigt surfade leder mig till den gamla Ockelbo sidan där den knapphändiga informationen absorberas. Måndag och publicerings dag för Gulatidningen, denna dag fanns det ett antal annonser på t16i båtar och någon t17i. Turligt nog faller valet på en Ockelbo T17i med AQ130 och 280drev. Efter världens kortaste besiktning och provkörning så skrivs köpekontraktet. Det är början till en ny spännande båtägarkarriär.

Panikköpet

Då köpet var hastigt på kommet hade vi inte någon båtplats eller någon annan ordnad förvaring. Vi hyrde en trailer och drog upp båten tanken var att placera den på föräldrarnas tomt ståendes på bockar. Men detta gick inte vidare bra, vi fick hyra trailern ett dygn till. Dagen efter fick vi panik ringa säljaren och köpa hans upptagnings trailer. Nu stod båten iaf på land i tryggt förvar. Någon månad senare är vi på bilresa i Sverige, någonstans i det avlånga landet hittar vi en skylt med släpvagnar tillsalu. Vi svänger in och hittar en bromsad Fogelsta 1000 trailer från 93 till ett förvånansvärt bra pris. Efter otaliga samtal med knepiga köpare hittar vi en köpare till upptagnings vagnen det blev en plus minus noll affär. Nu har båten en bra trailer som gör att man kan använda båten när man vill.

Kaffet rymmer

Något år efter köpet väcktes tankarna på ett motor byte. Visserligen fungerade aq130:an, men den drällde olja och var lite små seg när man var många i båten. En dag dyker den upp på Blocket en AQ140 komplett med 280drev. Toppen tänker jag och ringer säljaren som skickar över bilder på motorn. Någon dag senare har jag lånat bil med släp och satt högsta fart mot Karlstad. Det var en motor som levt större delen av sitt liv i Vänern, sötvatten körd det måste vara ett bra köp... På vägen stannar jag till vid den gyllene måsen för att köpa en stor härlig kaffe att avnjuta på vägen. Väl ute på motorvägen var det dags att sjunka ner i förarstolen och njuta av kaffet. Tydligen hade gymnasie ungdomen som levererade kaffet inte riktigt lyckas sätta på locket. När jag lyfter upp kaffet lossnar locket och hela kaffemuggen faller ner i knät på mina ljusbruna byxor. Oj tänker jag och tittar upp på hästighets mätaren som står på stadiga 80km/h, sedan kommer smärtan. ”#%#& vad ont det gör, efter någon minut går smärtan över i en obehaglig ”kissa på sig känsla”. Någon timma senare har kaffet torkat in i byxorna som stora fläckar. Glömmer aldrig blicken på säljaren när jag kliver ut ur bilen. Han tittar ner på byxorna och ger mig en besynnerlig min. Min berättelse gjorde mig inte mer trovärdig. Efter en titt på motorn och de klassiska försäkra från säljaren ”den fungerade jätte bra när den satt i båten…” skrev jag blåögt på kontraktet och blev femsiffrigt fattigare. Dumt nog försökte jag inte ens pruta vilket är en köpares första plikt när ett inköp skall göras.

AQ140 Skvallrar om ett hårt liv

Löven börjar bli gulaktiga och falla till marken. Båtsäsongen närmade sig sitt slut och motor bytet skall genomföras. AQ130 motorn monteras ur, det går relativt bra förutom att bultarna i skölden rostat fast och måste borras ur(Se bildserie). Nere i garaget står aq140 motorn och väntar på kamrems byte och lite allmän omvårdnad. En kväll skrider jag till verket, med hylsnyckel satsen i högsta hugg säter jag igång med att montera ner framsidan av motorn. Snart så inser jag att denna motor levt ett hårt liv och att skicket på motorn är riktigt uselt.

Till slut inser vi följande:
•  Värmeväxlaren paj
•  Vatten pumpen är en felaktigt konverterad bilpump.
•  Strutens lager är helt slutkörda.(Vilken säljaren visserligen berättade)
•  Nedre delen av motorn är belagd med grav rost. Vi misstänker att motorn har blivit vatten dränkt
•  Impeller pumpen har utslitna lager och axel.
•  Insugs röret till impeller pumpen är trasigt.
•  Till sist monterar vi av toppen och får de slut giltiga beviset längs ner på toppbultarna finner vi en grå olje gegga. Det kan bara kommit dit genom ett vattenbad.
•  Vidare ser vi att cylinder tre har skurit.
•  Skölden var trasig där plunshen gick ut. En bit metall saknades.

Långsamt men säkert uppdagas ett riktigt uselt köp.

Hederlig Dalmas

Redan innan vi monterade isär aq140 hade tankar på en motor med större slagvolym väckts. B23:an var lockande men vi var oroade över att aq140 förgasarna inte skull ge full effekt på b23:an. Därför började vi undersöka hur komplicerat det skulle vara med insprutning. Efter lite klurande kom vi fram till att en motor med den mekaniska insprutningen K-Jetronic skulle passa bra. Efter några veckors letande på Blocket hittade jag en b23e motor i Falun till det imponerande priset av 650kr. Då följde alla grejer med startmotor, servopump och den elektroniska tändnings boxen. Farsan fick ge sig ut på ett uppdrag med släpet till Falun där affären gjordes upp. Väl hemma i garaget kunde vi konstatera att motorn var till synes i bra skick. Någon hade målat om den och sett till att den var relativ ren och fräsch.

Då vi konstaterat att aq140 motorn var utom räddning koncentrerades krafterna på den ny hem komna b23e motorn. Första steget var att prov starta motorn. Vi köpte en Biltema motorbock där b23e:an monterades upp och anslöts till det provisoriska bränsle och tändnings systemet. Jag slog till den provisoriska knappen som skulle spela rollen om tändnings lås, bränslepumpen drar igång och kort där efter lägger jag över pluskabeln till startmotorn solonid. Motor hostar till och går någon sekund för att sedan stanna. Detta upprepas några gånger med samma resultat tills vi kommer på att jorda tändningsmodulen ordentligt. Då hoppar motorn igång och går naturligt fint på tomgång. Imponerade av Dalmasens raggarheder beslutar vi att bygga vidare på denna motor. Till det fantastiska priset av 650 kronor har vi fått tag i en b23e på 136hk med 405 toppen och en fungerande K-Jetronic insprutning.

Fortsättning följer...

Historien i grova drag:
•  Köp Ockelbo T17i
•  Köp Fogelsta trailer
•  Säljer upptagnings trailer
•  Köper AQ140 med 280drev
•  Monterar ut aq130 motorn och säljer denna.
•  Lanserar det första Hemsidan http://ockelbo.plars.org
•  Köper b23e motorn från Falun för 650kr
•  Konstaterar att AQ140 motorn har skurit och att det mesta inte fungerar.
•  Plastar upp akterdäcket på båten
•  Renoverar och monterar ihop b23e motorn med tillhörande marindelar.
•  Installerar b23e motorn i båten
•  Köper en ny värmeväxlare och ny 14x19 propeller
•  Generatorn exploderar när tändspolen hoppar in remskivan.
•  Bygger om motorhuven.
•  Köper aq171c i Göteborgs området
•  Konstaterar att aq171 motorn har skurit i kamaxlarna, en av kolvarna är sönderslagen och rostporer i loppen.
•  Köper Volvo740 GLT -88
•  Monterar ner bilen och säljer den i delar förutom motor.
•  Köper en b230f motor från en 940 med k block.
•  Lämnar in b230f blocket till motor renoverings firma.
•  Köper nya kolvar till motorn
•  Börjar bygga ihop aq171c motorn.