Ockelbo T17i

SEV Marchal generatoranslutningar

Jag har i veckan haft nöjet att bekanta mig ordentligt med min Volvo Penta generator då den gick i tvådelar förra söndagen...

Tänkte att jag kan dela med mig av mina erfarenheter.

B+ Kopplas till Batteriet. Här kommer laddströmmen.
D-Minus till laddningsregulatorn. Kopplat till minus på generatorn/motor/batteriet.
DF Utgång på laddningsregulatorn som styr hur mycket generatorn skall ladda. På min mätte jag upp ca 6v vid tomgång, borde bli mindre om generatorn roterar snabbare. På generatorn är DF kopplad till kolen som leder spänningen in till lindningen på rotorn. (Grejen som snurrar i generatorn !) .
61 Kopplas till laddningslampan och till laddningsregulatorns D+. Spänningen på 61 skall ligga ca 0.8-1v högre än B+ då det sitter en diod mellan 61 och B+. Hela den röda plattan är anslutning 61, i den röda plattan sitter det en diod som sedan går till B+ via isolerade brickor. Eftersom dioden sitter i röda plattan har den kylflänsar som kyler bort dess värme. Det finns vissa varianter med dubbla dioder för dubbelbatteri installationer.
D+ Laddningsregulatorns mätpunkt. Spänningen på DF styrs av laddningsregulatorn beroende på vilken spänning som kommer från D+. D+ måste få en startspänning för att kunna börja ladda när motorn startar, detta får den via laddningslampan som ger någon volt till regulatorn. Detta medför att om lampan går sönder så kommer generatorn inte börja ladda.

SEV Marchal externs laddningsregulatorDetta gäller för SEV Marchal generatorerna som sitter originalmonterade på de flesta VP motorer.

Nästan alla moderna bilgeneratorer har en integrerad laddningsregulator då finns bara 61 och B+ som utgångar på generatorn.

Puh... krånglig förklaring kanske?! Men jag hoppas att det kan klara upp lite runt generatorernas mysterium. Rätta mig gärna om jag fått något om bakfoten. / Plarsa