Några tips vid båtköpet
Problemet med båtar är att reservdelar kan vara larvigt dyra. Ibland kan dom kosta runt hälften av båtens inköpsvärde. Det är därför viktigt att köpa en båt som underhållits ordentligt.
AQ14x serien är inga nya grejer (ca20år), saker går sönder. Om motorn inte används eller underhålls kan båtköpet bli fruktansvärt dyrt.
Jag gör ett försök att sammanfatta en lista med saker man bör vara uppmärksam på.
Dessa tips är mest inriktade på alla Volvo B21-B23 baserade marinmotorer (AQ125,AQ140, AQ145 osv.) och VolvoPentas 280 drev, men mycket är generella tips som mycket väl kan användas vid inköp av andra modeller.
- Motorblock och topp är samma som i bilvärlden. En begagnad bilmotor kostar ca 500-3tkr.
- Vattenpumpen är special och kostar upp mot 3000kr. Se till att den är i gott skick. Ta tag i remskivan och rucka den upp och ner, remskivan skall inte röra sig en millimeter. Om så är fallet kommer den snart att ge upp. Det skall inte komma något oljud från pumpen när motorn är startad.
- Kolla kamremmen och spännrullen. Kamremmen måste vara i bra skick den skall absolut inte vara fransig eller sliten på annat sätt. Var också uppmärksam på sprickor. Går kamremmen sönder kan det bli stora skador på toppen. Spännrullen skall rulla bra, vilket är svårt att kontrollera. Fråga: när ägaren bytte senast. Skulle gissa på att den bör bytas var tredje år för att vara på den säkra sidan. Spännrulle och rem kostar ca 300 kr på biltema.
- Värmeväxlaren kostar nära 15tkr ny, begagnade finns sällan att få tag på. Denna måste vara i bra skick. Kolla efter läckage men framförallt efter sönderärgade ytor. Fråga ägaren om det försvinner glykol, om så är fallet kan värmeväxlaren vara trasig och motorns interna vatten åker ut i sjön.
- Impellerpumpen slits hårt, bussningarna kan börja glappa, packboxen i pumpens botten måste täta ordentligt annars kan sjövattnet ta en helt oväntad väg in i båten istället. En renoveringssats finns att köpa för ca. 1200kr och innehåller bussningar och ny axel med packbox, en ny komplett pump kostar ca 3100kr
- Kolla om motorn dräller olja eller annan vätska.
- Kontrollera funktionen av motorrumsfläkten. Superviktig !!
- Limpan går för eller senare sönder, fråga när den byttes. Tror man kan hitta ny för ca 5tkr. Vilken är överkommligt.
- Kontrollera oljan, det skall vara rätt nivå och oljan skall inte vara beckklibbig, då har man inte bytt som man skall. Om oljan skulle vara vitmjölkig…. köp inte båten. Då har motorn allvarliga problem. Det kan antingen vara topplockpackningen, men kan också vara sprucken topp eller i sällsynta fall ett spräckt motorblock.
- Kontrollera att det inte finns några sprickor på kopparrören. Speciellt det som går till impellern. Rören är dyra, ca 8-900 styck.
- Kontrollera att bränsleslangarna är ordentligt klamrade och att det inte finns någon spricka eller minsta lilla läckage. En till synes fin slang visar ett helt annat utseende om man böjer på den. Om du ser sprickor BYT, detta gör din båt till en stor bensinbomb.
- Avgasutloppet på cylinder 4 brukar vara sönderärgat. Kontrollera att det ej kommer ut avgaser där när motorn är startad. Detta går att svetsa upp, men kräver stora kunskaper och maskiner. DYRT. Går att byta till en ny biltopp.
- Förgasare är ett gissel… (därför insprutning) När motorn är varm skall den gå lugnt och fint på tomgång. Går den inte bra kan det bero på att förgasarna inte är synkade, alternativt att dom är utslitna (spjällaxlarna glappar och släpper in tjuvluft). Dock så är jag ingen expert på detta då jag skrotade dem!! Yes ! Tomgången skal ligga mellan 800-900 inte över 1000 eftersom drevet slits vid växlingen.
- Kontrollera att motorn håller en stabil arbetstemperatur. Vid max varv ligger min tempmätare precis på gränsen till den röda. På tomgång kyls motorn gärna av då det ej finns någon termostat på oljekylaren
- Kolla hur mycket motorn varvar. Max varv är 5500. Motorn skall definitivt varva runt 5000 om man inte har någon jättekonstig propeller. Min varvar runt 4900 – 5000 med 14x19 prop i 34 knop.
- Kolla när brytarspetsen och kondensator är bytta och när tändningen är inställd. På vissa båtmotorer finns det inga brytare alls (tex AQ171C)
- Lyssna efter missljud från motorn, både under gång och när den ligger still. Låt motorn gå på tomgång, titta på motorn under ca 5 till 10 minuter. Då kan man upptäcka missljud, lösa delar etc
- Känn på sprängkåpan/struten den skall inte vara varm, om den är det kan det vara lagret i denna som har skurit. Ovanpå finns en liten smörjnippel, där fett trycks in som ska smörja lagret, många vet inte att man skall trycka in fett där varje år.
- Fenan längst ner på drevet (skäddan ) skall inte vara avslagen, det tyder på en tidigare grundstötning. I värsta fall kan propelleraxeln ha blivit krokig och måste bytas, det syns inte med blotta öget men leder till vibrationer och senare lagerhaveri.
- Fråga när knutarna i drevet är bytta. Vid kraftiga rattutslag i plan kan man känna om det kommer vibrationer. Då kan knutarna vara på väg att rasa.
- Prova fram och back på drevet utan att båten slirar iväg. Då kan konan i drevet vara utsliten. Är lite osäker på detta. Kolla på något båt forum.
- Drevet skall inte åka upp när backväxeln läggs i.
- Kolla oljan i drevet, den skall inte vara mjölkig. Då har vatten kommit in i drevet. DYRT !
- Rucka på propeller axeln, även den skall vara stum. Samma som vattenpumpen. Inget glapp.
- Kör drevlyften upp och ner. Se till att den orkar lyfta upp drevet(i vattnet). Kör ner drevet, lägg i backen. Om drever åker upp kärvar drevets backhake. Det finns tre olika motorer till drevlyften, den svarta varianten är bäst. Den guldiga och silvriga är inte lika bra. Ny motor kostar runt 1500kr
- Kontrollera att styrinfästningen inte glappar i skölden. Oftast är det bussningarna som är trasiga. Då styrarmen rostar fast är det nästan omöjligt att byta utan att skära sönder rorkulten. Åter igen en dyr historia.
- Lycka till med båtköpet !
|