Page: << | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | >> of 102 pages.
view / signMange

Hej igen!
Glömde berĂ€tta att jag har en avtappningskran i botten av vĂ€rmevĂ€xlaren istĂ€llet för en M12 som du har..Är det bara att pressa/banka loss den eller?

July 19 2005 (128) e
    kommentar admin:
Om din nu har lossnat frÄn vÀrmevÀxlarinsatsen som vÄr gjorde sÄ klÀmde vi ur "pluppen" inifrÄn, men det beror pÄ om den gÄr igenom hÄlet eller inte pga skadan.

Men sen skall du allagÄnger gÀnga ur kranen försiktigt. AnvÀnd 556 eller WD40 ett antal gÄnger innan du vÀrmer upp den lite med gasol.

Original Àr det inte en M12 gÀnga utan nÄgon annan fingÀnga (har inte mÀtt upp gÀngan med nÄgon gÀngtolk)


Mange

Hej, Plarsa!
Först mÄste jag berömma dig för en bra Ä snygg sida. Sen till mitt problem. Jag har rivit ner min AQ145A motor dÄ jag helrenoverar min bÄt en Safircabin 21 och konstaterar följande: VÀrmevÀxlarhusets lock har Àrgat sönder i övre anslutningen och hÄller inte tÀtt. Det har gÄtt hÄl av ngn anledning i sjÀlva "röret" pÄ vÀxlaren precis i skarven. SÄledes har det alltsÄ lÀckt in sjövatten i fÀrskvattensystemet. Den lilla "pluppen" som sitter i botten av huset skall alltsÄ sitta ihop med vÀxlaren? Min sitter kvar i botten i alla fall :-( HÄlet i toppen Àr ca 4-5mm..GÄr det att löda ihop pÄ nÄgot sÀtt? Har aldrig lödat i koppar tidigare, hÄller det?..Behöver i alla fall ett nytt lock till vv-huset sÄ alla tips Àr varmt vÀlkomna..
//Safirmangan

July 19 2005 (127) e
    kommentar admin:
Hej!
Om sjÀlva insatsen i mÀssing har gÄtt sönder i halsen dÀr den med 2st tÀtningar gÄr upp genom aluminiumlocket pÄ vÀxlaren mÄste du föröka fÄ tex en rörmokare att hÄrdlöda igen skadan, ett annat tips som jag inte har provat sjÀlv Àr att gÄ till en kylarrenoveringsfirma typ Kylux.

Knacka en egen packing frÄn packningsmaterial till toppen pÄ vÀxlaren och kladda pÄ rikligt med permatex (helst inte silikon) innan du sÀtter ihop allt igen sÄ lÀcker det iallafall inte frÄn toppen pÄ vÀxlaren.

I botten pÄ sjÀlva vÀrmevÀxlarinsatsen sitter det en mÀssingsskruv original (gÀngan ser inte ut som M12). PÄ vÄr gamla satt det en M12 skruv som inte ville lossna, och vips satt vi dÀr med en trasig insats, det rÀtta Àr att hÄrdlöda dit den igen, men det kanske blir för varmt eftersom det verkar som om man tennlött ihop andra delar i tillverkningen. Vi hade bara tillgÄng till lödtenn (se bilderna), men det verkar hÄlla (vi körde med den gamla vÀrmevÀxlaren i en sÀsong) bara man anvÀnder rÀtt flussmedel annars Àr det helkört.

Äldre vĂ€rmevĂ€xlarhus Ă€rgar i toppen och i botten, i vĂ„rt hus var det botten som inte tĂ€tade mot o-ringen som sitter runt "pluppen", det enda som man kan göra Ă€r att maskinbearbeta huset, dvs att frĂ€sa ur och pressa i en svarvad insats för att ersĂ€tta hĂ„let dĂ€rnere. Uppe skulle jag fĂ„ locket uppsvetsat och svarva ur det till dimension igen, krĂ„ngligt men som sagt vĂ€rt det.

Insatsen Àr ruskigt dyr (8000kr+)
sÄ det lönar sig att försöka laga den eller hitta en begagnad.
Provtryck insatsen med alkohol för vatten visar inga lÀckor pga den höga ytspÀnningen (vÄr erfarenhet).

//Lycka till


Micke

JP
Man tackar och bockar !!

Mvh // MD


July 18 2005 (126) e
    kommentar admin:
Glömde sÀga att vi pÄ vÄr gamla AQ130 upptÀckte att fördelarens centrifugalförstÀllning hade rostat ihop, dvs det blev ingen förstÀllning av tÀndningen vilket gjorde motorn slö och lynnig. Lite 556 och en grundlig rengöring och lÀtt infettning gjorde susen.

Detta uppkommer tyddligen om man som vi, inte köper det marina fördelarlocket med en oring i.

Har aldrig hÄllit ett sÄnt lock i handen nÄgongÄng sÄ jag vet inte men det lÄter iofs logiskt.


JP

Micke, detta kanske kan vara till din hjÀlp gÀllande AQ130

http://personal.inet.fi/atk/fredrik.r antala/index1.html

July 18 2005 (125) e


Johan

Hej!

Jag Àr spekulant pÄ en bÄt med en ihoprostad AQ125B (B21), motorn har pÄ nÄgot vis tagit in vatten, tanken Àr att byta ut denna motor mot en B23E bilmotor och konvertera till bÄtmotor, Kan man anvÀnda befintliga "marin detaljer" pÄ B21an och flytta över pÄ B23an rakt av, alt. med mindre modifieringar? eller lÄter detta som ett hopplöst projekt.

July 18 2005 (124) e
    kommentar admin:
Om marindetaljerna Àr intakta sÄ Àr det en lÀtt match att flytta allt till en B23E motor, dock mÄste förgarna/en bestyckas om att ge 10% mer brÀnsle (MickeF har gjort detta och lyckats bra). vi fick alla sorts problem med att marindelarna var sÄ slitna och korroderade att det krÀvdes Ätskilliga timmar med svarven för att kunna hÄlla kostnaden nere, för Penta delar verkar vara vÀrda sin vikt i guld (eller ocksÄ vill dom att vi skall köpa ny motor). Om du skall anvÀnda originalinsprutningen krÀvs lite mer trollande med insprutnings brÀnslepump och brÀnslerelÀ med retur till befintligt brÀnsletank osv. Lite krÄngligt, men vÀl vÀrt mödan enligt den erfarenhet vi nu har. En insprutningsmotor startar direkt, har inga flottörhus som dunstar av bensin i maskinrummet nÀr motorn Àr varm.

Man fÄr dock inte fuska med bensinkopplingarna eftersom en k-jetronic motor har ett systemtryck pÄ 5bar vilket kan ge en fin bensindimma om nÄgon slang Àr dÄlig.

Om motorn Àr ihoprostad kan det var avgaslimpan som lÀckt, den kostar 3800:- att köpa ny


Micke

MickeF
Tack för detta !
Skall se om det stÄr nÄgot om ventilspelen oxÄ...
// Micke

July 17 2005 (123) e
    kommentar admin:
Hej!
Om bÄten kÀnns trött Àr det förmodligen dags att synka dina förgasare. Kolla lÀnken till inlÀgget "Zdeny" pÄ sidan 2 i denna gÀstbok för en verkstadsmanual till alla B18/B20 baserade bÄtmotorer, dÀr har jag för mig att jag lÀste hur man gjorde.

SjÀlva principen Àr iallafall att bÄda förgasarna skall öppna lika mycket. PÄ BMW sÄ satt jag vacuummÀtare pÄ varje förgasare och justerade tills det var samma pÄ bÄda, kolla Àven att det inte skiljer nÀr man ger gas pga. gaslÀnkaget Àr olika slitet.

//Insprutshandikappad


MickeF

TÀndingen stÀlls med stroboskop lampa. fördelaren vrids (lossa skruven under fördelaren) sÄ att du pÄ en AQ130 fÄr 27-29° förtÀndning vid 2000 rpm. Du ser gradstrecken pÄ remskivan.

Allt enligt Lars Lundbladh pÄ marinans forum.

mvh/MickeF

July 17 2005 (122) e


Micke

Hej
NÄgon som kan informera hur tÀndningen skall stÄ, och vid vilka varv pÄ en AQ130 med dubbla solex ?
Skulle tacksamt ta emot oxÄ information om ventilspelet pÄ samma motor.

Mvh // Micke

July 17 2005 (121) e


Micke

Hej,
Tack för ditt svar Plarsa.
Jag har en AQ130 (B20 med dubbla solex) sitter i min T17i, kan jag inte ta grejerna frÄn den till en B23e motor ?

Är det nĂ„gon som har en motorhandbok till en AQ130 som fil... att maila ...

Mvh // MD


July 15 2005 (120) e
    kommentar admin:
TyvÀrr sÄ Àr det mig veterligen bara struten som passar rakt av !

Allt annat skiljer sig.

Motorkonstruktionen pÄ en B19/B200/B21/23 Àr mycket nyare och Àr av typen crossflow dvs insug sker pÄ babords sida och avgaserna Äker ut pÄ styrbordssida.

En B18/B20 har insug och avgas pÄ samma sida (babord), en helt annan konstruktion.Micke

Hej,
Tackar för en bra sida, mÄnga intressanta tips och ideer. Sitter sjÀlv med en T17i DL med Aq130/280. Tycker den Àr aningen slö mot min andra bÄt (T16i med B22, som Àr till salu förresten ! )
Skulle tacksamt ta emot en utförlig beskrivning av nÄgon pÄ vad som behöver göras för att f i en B23 motor i T171 DL

Mvh // MD

July 12 2005 (118) e
    kommentar admin:
Tack !

Jag kan kort beskriva vad man bör tÀnka pÄ eller utreda:

- Struten Àr likadan
- MisstÀnker att svÀnghjulet ocksÄ Àr lika.
- b23:an mÄste ha en avgaslimpa
- Avgasanslutningen till drevet skiljer mellan aq130 och b23
- b23 mÄste ha fram tassar, vissa aq130 har ej detta.
- NÄgon slags sötvatten kylning mÄste till pÄ b23:an.
- b23:an Àr lite större.
- Impeller pump mÄste till.
- Anslutningen till sjövattnet i 280 skölden skiljer.
- pÄ aq140 sitter generatorn pÄ andra sidan, jÀmfört med bilmotorn
- mm

Vi köpte en aq140 som vi tog marindelarna frÄn och monterade pÄ vÄr b23e motor.

/ Plarsa