Page: << | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | >> of 101 pages.
view / signbosse

Bra sida!!! :-)

July 2 2005 (115) e


Tobbe

JorÄ affÀren gick i lÄs, nu Àr man Àgare till en t17i.
Proppen pajade 2a dagen, 60% av mĂ€ssingen som brytpinnen sitter i var borta. Vid gaspĂ„drag klockan 12 pĂ„ natten utanför stadshuset efter en timmes planlös meckning & sjösĂ€ttning av nokian sĂ„ blev det paddling istĂ€llet.Åker pĂ„ lĂ„nad propp som varvar för dĂ„ligt men gĂ„r som bara fn.
3e dagen sÄ passar jag pÄ vid en stressad förtöjningssituation att dumpa vigselringen, varför sluta nÀr man har börjat?
verkar bli en dyr sommar...
ha det

TobbeJune 14 2005 (105) e
    kommentar admin:
Grattis! Ja en hel del kan hÀnda nÀr man Àr ute med en ny bÄt, för oss blev det en intressant överraskning nÀr drevlyftplattan hade trillat loss under fÀrd och vi skulle upp pÄ bÄtslÀpet igen, med propellermos som följd av att vi inte kunde hissa upp drevet.


Björn Ericsson

JĂ€tte trevlig sida!

HÀlning frÄn Sveriges sydligaste stad..

June 13 2005 (104) e
    kommentar admin:
Tack, vi försöker hÄlla uppe farten pÄ sidan, men nu nÀr sommaren kommit och vi inte fÄtt tillbaka motorluckan efter motorbytet(B23 motor Àr lite högre Àn B20'n som satt i innan) sÄ stressmeckas det febrilt för att kunna bli klar till midsommar.


Olle B
Homepage

Hej!

Fick tips om din sida genom www.motorforum.nu.
VÀldigt trevligt med en del tips för mitt
sommarprojekt.

Eftersom det har rostat hÄl i toppen pÄ vÄr gamla
motor, en AQ115 med 100-drev, sÄ har vi bestÀmt oss
för att byta upp oss till en AQ131B med 280-drev SP
frÄn -86. För att spara tid och svordomar (och för att
inte överskatta vÄra mek-kunskaper) har farsan bestÀmt
sig för en motor som Àr servad och genomgÄngen (bla.
ny limpa) frÄn det varv dÀr vi har bÄten, men vi
tÀnkte göra sÄ mycket som möjligt sjÀlva för att spara
pengar.

Har du nÄgra tips och ideér som vi bör tÀnka pÄ före
under och efter projektet? Vad bör vi kolla upp pÄ den
nya (men fortfarande 20Ă„r gamla) motorn och drevet?
Vilka misstag kommer vi göra? Finns det saker man
kan/bör förbÀttra pÄ motorn och drevet frÄn
orginalutförandet?

En sak som vi haft problem med den tidigare
motorn/drevet Àr det faktum att man saknar styrförmÄga
nÀr man inte har drivningen igÄng och bÄtens
minimihastighet ligger/lÄg runt 3-4knop, vilket
orsakat en hel del problem nÀr man ska lÀgga till vid
vÄr smala bÄtplats dÀr det dessutom strömmar ganska
friskt... Finns det nÄgot man kan gör Ät detta, öka
drevets roderförmÄga nÀr man Äker utan drivning? eller
minska minimifarten?

Med hopp om en bra bÄtsommar!
Mvh, Olle

June 10 2005 (102) e
    kommentar admin:
Först tycker jag att ni skall skaffa en borrmall för 280 skölden (Se lÀnk i rubriken) Det finns mÄttregler för var kavitationsplattan skall sitta placerad pÄ din bÄt för bÀsta gÄng.

Om din AQ115 hÀnger i akterspegeln utan motorstöd mÄste sÄdana plastas in i bÄten (En B23 Àr tyngre).

Gaswiren gÄr in pÄ andra sidan pÄ motorn eftersom en B21-23 har crossflowtoppar.

Ett 280drev har 2st typer av styrning, liten rorkult och en hjÀlparm som Àr lagrad i skölden (verkar aldrig medfölja liksom morse hÄllaren som bultas fast i ovankant pÄ skölden) samt en rorkult med lÄng styrstÄng.

Det Àr svÄrt att se i vilket skick ett drev Àr i om man inte kan provköra det i bÄt. Lite gÄr iofs att kontrollera, öppna oljepluggen i toppen pÄ drevet (svÄrt, men gÄr med en bred skruvmejsel) och kontrollera att det inte Àr vatten i oljan (grÄ fÀrg). Kardanknutarna skall inte glappa eller knastra nÀr man vickar pÄ dom.

VÀxelwiren har en annan infÀstning i drevet (osÀker om nuvarande wire kommer att passa)

Vad det gÀller sjÀlva motorn sÄ Àr det inte lÀtt att veta skicket oavsett vad sÀljaren Àn sÀger, vÄr AQ140 som vi köpte hade skurit i ett lopp. VÄr erfarenhet Àr att man inte byter ut en motor i en bÄt som fungerar bra.

Vi flyttade över alla marindelarna till en nÄgorlunda frisk bilmotor (B23E har kraftigt block med stabila lager), det var lÀtt, det som tog tid var att alla delarna behövde renoveras samt att vi satsade pÄ att anvÀnda originalinsprutningen som in sin tur krÀvde extra utrustning som inte normalt sitter i en bÄt (typ brÀnslepump, specialrelÀ och elektronisk tÀndbox). VÀrmevÀxlaren lÀckte överallt, till slut insÄg vi (nÀr vi bytt alla packningar) att vi Àven skulle behöva maskinbearbeta
botten pÄ huset för att fÄ helt tÀtt sÄ vi hittade en bÀttre pÄ blocket.

NÀr det gÀller manövreringen sÄ bestÀmmer bÄtens skrovform, men Àven propellerns stigning och Ät vilket hÄll den roterar, pÄ vÄr bÄt gÄr det utmÀrkt att backa Ät styrbord, men helt hopplöst att fÄ bÄten att gÄ till babord. VÄr ockelbo "vaggar Ät sidorna" i lÄg fart, vilket jag har kÀnt pÄ de flesta sportbÄtar. Duoprop Àr förmodligen betydligt bÀttre i detta hÀnseende, men dÄ Àr priset skyhögt (Àven vid grundkÀnning).

Lycka till!


Tobbe

Mycket bra information ,vÀldokumenterat & tydligt redovisat.Kommer att Äterkomma ofta ifall affÀren gÄr i lÄs imorgon (T17i).
snyggt jobbat.


June 3 2005 (101) e
    kommentar admin:
Tackar ! Hoppas att du blir Ockelbo Àgare !


Zdeny
Homepage

I am from Czech republic. I bought a boat Ockelbo T17i with motor Volvo Penta B20 AQ 115/100B. Could you send me technical documentation (mostly about the motor and its settings (advance). Thank you

May 15 2005 (97) e
    kommentar admin:
This is a link to the Service manual for b20 engines:

http://koti.mbnet.fi/fredrikr/AQ105,1 15,130,165,170/AQ105,115,130,165,170.html
(See www link on this guestbook entry for correct link)
Good luck !


MickeF

Sjösatte idag.. gled ur hamnen med 5 pers ombord.. drog sakta upp gasen... huuuvaligen vad den stack ivÀg.. vilken fart.. varvade max med 5 pers ombord >5500rpm med 15x15 propp... fÄr skaffa större..Det blev en helt annan bÄt(Monark 670) med denna b23E (utan insprut).

May 1 2005 (92) e
    kommentar admin:
Riktigt skoj. Kommer ihÄg att det var ungefÀr samma kÀnsla nÀr jag drog pÄ gasen för första gÄngen efter motor bytet. Min bror som satt bredvid pÄ en 20 liters soppa dunk höl pÄ att flyga in i motorn dÄ vi inte riktigt var vana vid en sÄdan pigg motor.

Hoppas att motor fungerar fint hela sommarn !


MickeF

Nu blev det tÀtt överallt. Var som du sade. Man skulle presssa vattenpumpen mot toppen.

Har ett tips. Packningarna till kopparrören pĂ„ kylvattnet behövde bytas. Hade inga hemma. Är gammal elektriker sĂ„ jag tog gummipackningen till en 28mm förskruvning, och delade den pĂ„ mitten. Passade perfekt över kopparröret. Dessa Ă€r dessutom oljebestĂ€ndiga. Packningarna passar Ă€ven till expansionskĂ€rlets rör ---> vvx,samt vattenpumpen -->vvx.

April 24 2005 (87) e


Tomas P

Är en nybliven Ă€gare till en T17 i De Luxe som bara vĂ€ntar pĂ„ att fĂ„ lĂ€gga i den.JĂ€ttebra med ett forum som den hĂ€r sidan.HĂ€r finns mycket att hĂ€mta.

April 23 2005 (85) e


MickeF

Idag kl 11:20 vred jag nervöst om startnyckeln.... den brummade igÄng som om den inte gjort annat.. vilken lycka!!!..förbyttes i dysterhet nÀr jag insÄg att jag glömt byta en tÀtning pÄ vattenpumpen mot toppen... det lÀker nÀr motorn Àr kall nÀr metallen utvidgar sig sÄ tÀtar det.. fÀr riva ner vattenpumpen under helgen..

April 21 2005 (84) e
    kommentar admin:
Vad roligt ! Det Àr alltid kul nÀr man ser resultatet av sitt jobb.

Du vet vÀl att man ska pressa upp vattenpumpen innan man skruvarfast den ? DÄ kommer nÀmligen packningen mot toppen att pressas ihop. Det kan vara bra att smörja packningen med vaselin sÄ den bli lÀtt att jobba med. Om du tittar pÄ skruv hÄlen pÄ pumpen sÄ Àr dom ovala för att man skall kunna pressa upp den.